© 2018 Foodyny.

Folytatódik a Gasztrohegy második évada! 

Januárban újra Gasztrohegy, a legvadabb hétvégével jönnek Badacsony vendéglátói. A 2018 őszén elindított Gasztrohegyet az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátóhelyek hívták életre, mára 10 étterem csatlakozott a programhoz, mellettük szálláshelyek, busz, bérlet és vezetett túrák segítik Badacsony gasztronómiájának megismerését.

Fotó: Szindbád, az utazó

A badacsonyi helyek összefogásával itthon először valósult meg ilyen különleges gasztrotúra. A szervezők lelkesedése kezdettől találkozott a vendégekével, ezért idén fejlesztettek is: a poharat és buszjegyet tartalmazó jeggyel szabadon lehet kalandozni, az 5 tételes kóstolót tartalmazó bérlettel kedvezményesen lehet kóstolni, de minden Gasztrohegy szombaton elindulnak a vezetett túrák, ahol személyesen lehet találkozni a vendéglátókkal.

Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát. 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

Fotó: Szindbád, az utazó

Január 18-19. Gasztrohegy 11. – Vadászidény - Badacsonyban nemcsak szőlő van: az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell. Tavaly nagy sikere volt, idén új ételekkel repetázunk.

Ételek:
• Tölgyes Kúria - Zellerleves, fürj rilette, dió mousse / Vaddisznó tarja káposztákkal, árpagyöngy ropogóssal
• Hotel Bonvino Borbár - Mangalica szalonnába gönygyölt vadnyúl combfilé, vadasan, zsemlegombóc / Csokoládé mousse, erdei szeder ropogós
• Borbarátok Vendéglő - Zsályás erdei gombaleves, kapros túrógombóc / Konfitált őzcsülök, rosé jus, sütőtökös- birsalmás gnocchi
• Istvándy Birtok és Borműhely - Szarvas vadas zsemlegombóccal / Sütőtök mousse ropógós gesztenyével, birsalmával
• Tilia Borvendéglő - Gemenci vadgulyás / Túrófánk erdei bogyósok lekvárjával
• Pláne Badacsony borterasz - Vadnyúl rilette
• Hableány - Vadkocsonya• cékla •torma / Vaddisznószűz•mogyoró•répa•kumkvat
• Kisfaludy-ház Étterem - Vörösboros őzlapocka céklás tócsnival
• Vánkos - Szarvas pörkölt lekváros derelyével, Túrótorta forró erdeigyümölcs öntettel (pohárdesszert)
• Laposa Birtok - Muflon szűz, édesburgonya

Február 15-16 Gasztrohegy 12. – Disznóságok – Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!

Március 14-15. Gasztrohegy 13. - Húshagyó kedv - Zöldségek és sajtok hétvégéje – A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.

Április 4-5. Gasztrohegy 14. - Füstölgés! – Tavasz. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.

Fotó: Szindbád, az utazó

A Gasztrohegyet mindenki úgy éli át, ahogy neki a legkényelmesebb:

• A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva a vendégek teljesen önállóan teremthetik meg magaduknak személyre szabott útvonalukat. Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, arra invitálnak a szervezők, hogy a hétvége alatt járjunk végig minél több helyszínt, de természetesen csak úgy, egy helyre is benézhetünk.

• Az igazi “fesztivál hangulatért” a Gasztrohegy központi helyszínén, a Hotel Bonvinoban lehet kóstolópoharat és karszalagot venni, 1500 forintért, mellé térképet is kapunk. A karszalag feljogosít a szombaton és vasárnap egész nap félóránként járó elektromos busz használatára is, mely a 10 hely között közlekedik félóránként egyik és másik irányba.

• A barangolásban, kóstolásban segít az 5 kóstolót tartalmazó, kedvezményes Gasztrohegy bérlet. Természetesen a bérletesek is kapnak karszalagot és poharat is!

• Ha valaki szeretne bennfentesen kóstolni, nagyobb csapattal közösen túrázni és megismerni a hegy vendéglátóit helyi idegenvezetővel, akkor neki szól a csoportos Gasztrokaland. A vezetett túrán a vendégek betekinthetnek a kulisszák mögé, találkozhatnak a házigazdákkal, beszélgethetnek, mélyebben megismerhetik a helyek történetét. 

Résztvevők:
Hableány
Laposa Birtok terasz
Pláne Badacsony borterasz
Bonvino Borbár
Kisfaludy-ház
Tilia Borvendéglő
Istvándy Birtok és Borműhely
Borbarátok Vendéglő
Tölgyes kúria
Vánkos

Szállások:
Badacsonytomaj: Hotel Neptun, Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester,
Szigliget: Villa Kabala
Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

Utazás:
Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

Nyitókép: Szindbád, az utazó

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.