A gulyásleves a magyar gasztronómia büszkesége, minden hazai konyha elengedhetetlen fogása. Vajon mi a története? A Foodyny utánajárt, és a tökéletes választ a magyarorszagom.hu oldalon találta meg.
A fogás a gulyát őrző személyről, a gulyásról kapta a nevét. A marhapásztort már a X-XIII. századtól gulyásnak hívták, de az étel csak jóval később jött létre. Ennek pontos idejét nehéz lenne behatárolni, de annyi biztos, hogy a 18. század második felére a gulyás a hagyományos falusi konyha szerves részévé vált. Eleinte csak a háztartásokban volt jelen, majd a 19. század első felében az éttermek menüjére is felkerült.
A gulyás alapreceptnek mára számtalan változata kialakult, ahány ház, annyi gulyás – minden házi szakács a saját verzióját készíti el a család és a vendégek számára, de van néhány nevesebb változat, amely jobban eltér az eredeti recepttől. Például a kolozsvári módra készült gulyás káposztával, vagy a zöldségekkel és kellel készített alföldi verzió, különleges a rizzsel és tejföllel főzött csángó gulyás is. A gulyásverziók száma valóban figyelemre méltó, de egyáltalán nem meglepő. Találkozhatunk még olyan nevekkel is, mint a sörgulyás, fiáker-gulyás, Tenkes-gulyás, Likócsi-gulyás. A következő oldalon egy rendhagyó receptet osztunk meg, az isteni pincegulyásért megéri lapozni egyet!
Forrás: http://www.magyarorszagom.hu/pincegulyas-recept.html#ixzz4zk28auaV
ZsÉ