© 2018 Foodyny.

Nálatok mindig van otthon alaplé? Bevallom, nálam az „alaplé” hétvégente húsleves formájában azonnal el is fogy, így a "szürke" hétköznapokra nem marad belőle semmi, ami egy jó rizottó vagy akár egy főzelék alapja lehetne. Pedig mennyi pluszt ad hozzá ezekhez az ételekhez egy jó alaplé! Talán pont Jamie Oliver adta az alapötletet, hogy a zöldségek héja, szára is felhasználható a legtöbb esetben, amit továbbgondolva végre számomra is kinyílt a világ és szorgalmas alaplé készítő lettem.

Egyik reggel piac után előkészítettem a húslevesnek valókat. Amikor megláttam a konyhapulton a nagy kupac zöldséghéjat, akkor villant be hirtelen az ötlet. Mivel én a zöldséget pucolás előtt is mindig alaposan megmosom, nem kellet mást tennem, csak a megpucolt héjakat beletettem egy hasonló lábosba, mint amiben a húslevest főztem. Így, míg az egyik lábosban a húsleves főtt, a másikban pedig az alaplé "nehezebb" időkre.

Ugyan szkeptikus voltam az ízeket illetően, de a végeredmény meggyőzött, úgyhogy merem állítani az ötlet fantasztikus: nemcsak csodálatos alaplevünk lesz az egyébként szemétbe (jobb esetben komposztba) szánt zöldségmaradékokból, de még a környezetet is kíméljük.

Hozzávalók:

  • 2 db sárgarépa megpucolt héja
  • 1 db petrezselyemgyökér megpucolt héja szára és levelei
  • 1 db karalábé megpucolt héja, szára és levelei
  • ½ zeller szára és levelei
  • 1 vöröshagyma héja
  • 2 gerezd fokhagyma héja
  • csipet só
  • egész bors

A megpucolt zöldség héjakat beletesszük egy lábosba, felöntjük kb 5 liter vizzel és forralástól számítva alacsony lángon minimum 60 percet főzzük, hogy az ízek jól kioldódjanak. Haladóbbak egy darabka gyömbért, egy kisebb chilit, és szezonjában akár egy csokor medvehagymát is beledobhatnak. Sózzuk és borsozzuk, de csak óvatosan, hiszen itt nem cél, hogy az alaplevünkben a só vagy a bors domináljon. A végén a levet leszűrjük és voilá, kristálytiszta, ízekben gazdag alaplevet apunk, amit tetszés szerint használhatunk fel.

Tipp: hétköznap, ha valamilyen zöldséget fogyasztunk, annak a héját és a szárát érdemes egy visszazárható tasakban a mélyhűtőben gyűjteni. Amikor elfogy az alaplé készletünk, akkor a mélyhűtőből kivett zöldség héjakat és szárakat csak fel kell öntenünk vízzel és a fent leírtak szerint készíthetjük is az alaplevet. Az elkészült és már kihült zöldségalaplevet érdemes kis fél literes zacskókban lefagyasztani.

tothmzolds6.JPG

Készítsetek zöldséghéj alaplevet és mondjátok el mire használtátok fel!

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkjeink: Marci blogja

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.