© 2018 Foodyny.

Minden az ecetsavval indul - ez a vegyület adja meg az ecet jellegzetes ízét. Az ecet szó a latin acetum szóból ered, és nem meglepő, hogy jelentése savanyú. Az ecet egykorú az idővel, azon egyszerű oknál fogva, hogy őseink, ha elfeledkeztek a készülő borról, és az levegővel érintkezett, elkerülhetetlen volt, hogy ecetszerű anyagot kapjanak. Így aztán elég korán felfedezték, persze nem abban a formában, ahogyan ma ismerjük. Rómaiak például vízzel keverték és frissítő italnak használták, a németeknél kenyeret tunkoltak bele és úgy fogyasztották, sőt, Hippokratész, a híres gyógyász orvoslásra alkalmazta. A Kárpát-medencében őseink már a honfoglalás idejében is használtak borecetet az étkezéseikhez. Egyszóval, az ecet régebbi, mint gondolnánk, és ahhoz képest nem annyira méltányolt alapanyag, mint ahogyan azt megérdemelné.

A történelem során aztán sokfajta ecet készült, és számos eljárással jutottak hozzá az emberek. Jelenleg az ecet előállítása korántsem természetes módon, erjesztéssel történik - a boltokban kapható ecetek 10%-a körülbelül az, ami természetes úton hoznak létre -, többnyire kémiai eljárással gyártják. Nagyrészük ezért bőven tartalmaz színezéket, aromákat, vagy cukrot.

Az ecetnek bizony vannak jótékony élettani hatásai: a vércukorszint karbantartására alkalmas (étkezés közben 1 evőkanál), rendszeres fogyasztásával a koleszterin beállítására is használható. Szív- és érrendszeri hatása is ismert a tudósok szerint, ebben az esetben mint kiegészítő, például salátákhoz használva vizsgálták.

Az ecet felhasználása rendkívül széles: salátákhoz, dresszingekhez, öntetek készítésénél alapvető, húsok pácolásánál a pácléhez használjuk. Ezen kívül a konyhában, mint ízesítő nélkülözhetetlen: levesekhez és főételekhez egyaránt használatos.

Mint már említettük, sokféleképp készíthető, ezért sok fajtája is ismert: fehérecet, almaecet, borecet, rizsecet, gyümölcsecet, malátaecet, balzsamecet. A fajtáján kívül fontos az is, hány százalékos: a 10%-os bioecetek inkább salátákhoz javasoltak, a 20%-os gyári ecet erős maró íze miatt inkább tartósításra használatos. Vannak ízesített ecetek, és a legelterjedtebbek: az almaecet és borecet. De ha tényleg jó minőségű ecetet szeretnénk használni, rizsecetet használjunk, hiszen ecetsav tartalma 3-5%-os, és rendkívül ízes. A csúcsecet pedig a Modenai balzsamecet, mert magas cukorfokú szőlőből készítik, és akár 10-12 évig is érlelik.

Ugyanakkor ecetet nem csak főzéshez, ízesítéshez használhatjuk, hanem nagy segítség a háztartásban. Általános fertőtlenítőszer, és rendkívül jó vízkőoldó. Szagtalanít, ezért nem csak a takarításra alkalmazható, hanem műanyag tárolódobozok, vágódeszkák szagtalanításához. Használható mosásra, de hajápolásra is egyaránt.

Az ecet tehát a háztartások elengedhetetlen kelléke, aminek számos felhasználása ismert… ecetera.

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.