© 2018 Foodyny.

A tiramisu az egyik kedvenc desszertem, egyrészt mert elég könnyű, jó ebéd- vagy vacsorazáró fogás, másrészt nagyon praktikus, hogy pikpak elkészíthető, akár előre is. Nagyon szeretek pohárban desszertet tálalni, a réteges édességek olyan szépen mutatnak így, sokkal elegánsabbnak tartom, nem mellesleg nem kell vele bíbelődni, amikor felszolgáljuk.

Ahol tehetem, belecsempészem a téli hangulatot, ízeket, illatokat a mindennapokba, sok receptemet változtatom át az évszaknak megfelelően. A klasszikus tiramisu sem bújhatott ki ez elől. Tökéletesen illik a kávés-rumos desszerthez a narancs és a fahéj, ami hagyományos ízpárosítás ilyenkor. A kandírozott narancs és az étcsokoládé forgácsok felteszik pedig az i-re a pontot.

Szívből ajánlom ezt a receptet akár ünnepi alkalmakra is, igazán különleges ebben a kombinációban.

Hozzávalók:
(4 adag)

  • 2 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • ¼ tk fahéj
  • 250 g mascarpone
  • 1 narancs héja (kezeletlen vagy alaposan megmosott)
  • 30 ml narancslé
  • 30 ml rum
  • ½ dl erős presszó kávé
  • 100 g (8 db) babapiskóta
  • 10 g (1-2 kocka) étcsoki
  • kandírozott narancs

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb keverő tálba üsd bele a tojások sárgáját, mérd ki hozzá a porcukrot, fahéjat és habverővel keverd 4-5 perc alatt egészen habosra.
  2. Kanalazd hozzá a mascarponét, reszeld bele egy narancs háját, és jól dolgozd össze.
  3. Készíts elő négy poharat.
  4. Egy mélyebb tálban keverd össze a narancslevét a rummal és a kávéval.
  5. A babpiskótákat törd ketté (vagy akkorára, hogy beférjenek a pohár aljába), mártsd őket a narancsos-rumos-kávés keverékbe, és tegyél le egy réteget a poharak aljába.
  6. Oszd szét rajta a mascarponés krémet.
  7. Egy tábla étcsoki hátulján húzz végig náhányszor egy éles kést, így készítsd csokoládé forgácsokat, szórd meg vele a desszertek tetejét.
  8. A kandírozott narancsot kockázd fel, vagy ha karikáid vannak, felezd el őket és ezekkel díszítsd még a poharakat.
  9. Tedd néhány órára (vagy akár egész éjszakára) a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Nem lesznek óriási adagok, de a mascarpone, kandírozott gyümölcs, babapiskóta hármasa miatt nincs is szükség rá. Jó étvágyat hozzá!

További receptjeimet az Ízek nyelvén blogon és a Facebook oldalán olvashatjátok.

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.