A tiramisu az egyik kedvenc desszertem, egyrészt mert elég könnyű, jó ebéd- vagy vacsorazáró fogás, másrészt nagyon praktikus, hogy pikpak elkészíthető, akár előre is. Nagyon szeretek pohárban desszertet tálalni, a réteges édességek olyan szépen mutatnak így, sokkal elegánsabbnak tartom, nem mellesleg nem kell vele bíbelődni, amikor felszolgáljuk.
Ahol tehetem, belecsempészem a téli hangulatot, ízeket, illatokat a mindennapokba, sok receptemet változtatom át az évszaknak megfelelően. A klasszikus tiramisu sem bújhatott ki ez elől. Tökéletesen illik a kávés-rumos desszerthez a narancs és a fahéj, ami hagyományos ízpárosítás ilyenkor. A kandírozott narancs és az étcsokoládé forgácsok felteszik pedig az i-re a pontot.
Szívből ajánlom ezt a receptet akár ünnepi alkalmakra is, igazán különleges ebben a kombinációban.
Hozzávalók: (4 adag)
2 tojássárgája
50 g porcukor
¼ tk fahéj
250 g mascarpone
1 narancs héja (kezeletlen vagy alaposan megmosott)
30 ml narancslé
30 ml rum
½ dl erős presszó kávé
100 g (8 db) babapiskóta
10 g (1-2 kocka) étcsoki
kandírozott narancs
Elkészítés:
Egy nagyobb keverő tálba üsd bele a tojások sárgáját, mérd ki hozzá a porcukrot, fahéjat és habverővel keverd 4-5 perc alatt egészen habosra.
Kanalazd hozzá a mascarponét, reszeld bele egy narancs háját, és jól dolgozd össze.
Készíts elő négy poharat.
Egy mélyebb tálban keverd össze a narancslevét a rummal és a kávéval.
A babpiskótákat törd ketté (vagy akkorára, hogy beférjenek a pohár aljába), mártsd őket a narancsos-rumos-kávés keverékbe, és tegyél le egy réteget a poharak aljába.
Oszd szét rajta a mascarponés krémet.
Egy tábla étcsoki hátulján húzz végig náhányszor egy éles kést, így készítsd csokoládé forgácsokat, szórd meg vele a desszertek tetejét.
A kandírozott narancsot kockázd fel, vagy ha karikáid vannak, felezd el őket és ezekkel díszítsd még a poharakat.
Tedd néhány órára (vagy akár egész éjszakára) a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Nem lesznek óriási adagok, de a mascarpone, kandírozott gyümölcs, babapiskóta hármasa miatt nincs is szükség rá. Jó étvágyat hozzá!
További receptjeimet az Ízek nyelvén blogon és a Facebook oldalán olvashatjátok.