© 2018 Foodyny.

Bezzegh Éva 12 hónap című receptkönyve elnyerte a nemzetközi A’ Design Award & Competition ezüst minősítését.

Az A’ Design a legnagyobb és legszéleskörűbben zsűrizett dizájn verseny a világon. Évente kerül szervezésre, számtalan kategóriában. A nemzetközi zsűri dizájn szakértőkből, gyakorló dizájnerekből és a sajtó képviselőiből áll. Célja, hogy segítse a minőségi dizájn gyakorlatának és irányelveinek megértését és felismerését.

A 12 hónap – Saláták egész évre 2017 novemberében jelent meg. A különleges képi világú, 360 oldalas receptkönyv salátákat mutat be havi bontásban: egy teljes éven át nyomon követi a táj és a hangulatok változásait a tányéron, a természetben és a mindennapokban egyaránt. A letisztult látványvilág Laki Eszter munkáját dícséri, az oldalakat Török-Bognár Renáta csodálatos ételfotói és hangulatképei illusztrálják.

Bezzegh Évát a díjról kérdezte a Foodyny.

OJ3A9105 preview

Hogy merült fel, hogy jelentkezz erre a versenyre a 12 hónappal?

Az Artbeet első kiadványával, a hazai gasztrokönyv piacon egyelőre kevésbé elterjedt műfajban, a coffee table book kategóriájában debütált. Ezzel, és a soron következő kötetekkel a kiadó olyan mércét igyekezett állítani, amely a legújabb nemzetközi trendekkel összhangban van, így a könyvei alkalmasak lehetnek külföldi adaptációra a prémium könyvkiadás piacán. A képi és formai világ alakítása, az anyagválasztás, a magas nyomdai minőség tudatos volt.  Szerettem volna egy olyan kötetet megalkotni, amit lehet, és érdemes pályáztatni, minél több helyen megmérettetni, minél több díjra nevezni. Ezekből az A’ Design volt az első.

dij

Amin rögtön kiemelkedő eredményt értél el. Hogyan zajlott az elbírálás?

Egy számítógép analizálja a beérkezett pályamunkákat, a résztvevők ez alapján egy előzetes visszajelzést kapnak a várható eredményről. Az értékelés kilencven százalékosra jósolta az alapdíjat, illetve lehetségesnek az egyel magasabb bronz minősítést. Ezután következett a tényleges zsűrizés, ahol már a nemzetközi zsűri tagjai adták le a befogadott nevezésekre a szavazataikat.

Mikor vált biztossá az ezüst fokozat?

 Az elmúlt napokban néhány tételt még jóvá kellett hagynom az évkönyvben való szerepléshez. Itt már a kiadvány mellett ez a megjelölés szerepelt. Akkor még azt gondoltam, ez biztosan csak sablon. Nem akartam elhinni. A hivatalos értesítés ma érkezett. És persze földöntúli az örömöm, örömünk!

Mit jelent ez a díj, és mivel jár?

A díj magában foglalja a meghívást egy nemzetközi gálaestre Comoba, Olaszországba a nyertesekkel, a díjazott munka publikálását egy évkönyvben, felvételt a Világ Dizájn Ranglistájára és számos sajtóközlemény készítését, terjesztését, vásárokon, kiállításokon való megjelenés lehetőségét. A kiadvány első körben 10 országban kap publicitást – az angol fordítás már készülőben van – de ami a legfontosabb, komoly marketing és PR eszközökhöz, értékesítési csatornákhoz lehet ez által hozzáférni.

Mi a következő lépés, mik a további terveid?

A következő lépés, hogy befejezem a kötet angol fordítását, támogatókat keresek hozzá, és kiadom. Ezzel két további versenyen tudok majd indulni: mindkettőnél kritérium az angol nyelvű kiadás.

Ebből az egyik az amerikai Art of Eating nemzetközi verseny, ahol Laki Eszter egy korábbi munkája, az indiai Five Morsels of Love, bekerült a világ legszebb könyvei közé tavalyelőtt. Az alapító-főszerkesztő, Edward Behr személyesen érdeklődött a könyvem felől, és bátorított a szeptemberi nevezésre.

Nyáron kerül elbírálásra az ausztriai illetőségű, ugyancsak nemzetközi Joseph Binder Award, ahová szintén neveztem, május 4-éig pedig a Magyar Formatervezési Díjra adom be a 12 hónap pályázatát.

A kiadóval további könyvterveim is vannak a közeljövőben más szerzők számára, de ez egyelőre maradjon titok.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.