A hozzáértő közönségnek már nem kell bemutatni a Babel Budapest éttermet, hiszen nyitása óta sikert sikerre halmoz. Méltán mondhatjuk, hogy a legjobbak közé tartozik. A Piarista köz ad otthont a Babelnek, elsétálva mellette, a portál kialakítása is azt sugallja, itt valami különleges várja a vendégeket. Azenteriőrje is egyedülálló: elegancia, kifinomultság, természetközeliség jellemzi, amit fantasztikusan vegyítettek modern elemekkel. Az egész falat elfoglaló bortrezor incselkedve kínálja magát, vonzva a tekintetet; a natúr elemek és a téglafal laza otthonosságot árasztó hangulata pedig azonnal elnyeri a vendég tetszését. Hlatky-Schlichter Hubert saját gyerekeként, napról napra építi és álmodja a Babelt, ennek köszönhetően a híre már átlépte a határainkat is.
A Babel párját ritkító vacsoraélménytnyújt. Az étterem tematikája az ételekben pontosan úgy tükröződik, mint az enteriőrben. A magyar konyha hagyományait szem előtt tartó, de modern, néha teljesen meglepő köntösbe bújtatott ételek, tálalási megoldások jellemzik. Az étterem executive séfje, Veres István szerelmese a szakmájának. A nemrégiben felbukkant ifjú titán erdélyi származása mérvadó az étterem életében. Az erdélyi konyhakultúrából a fine diningba átemelt ötletei zseniális ételeket és megoldásokat eredményeznek.
A Babel alapvetően vacsorázó étterem, ezért mi is este látogattuk meg, természetesen az új étlap alkotásaira voltunk kíváncsiak. Hlatky-Schlichte Hubert elmondta, az új étlappal új korszak kezdődik a Babel életében:kizárólag étel szetteket kínálnak, mert egy olyan étterem, amelynek saját stílusa van, csak így tudja megmutatni teljes mértékig magát, és a vendégek így kaphatnak teljes élményt. A menüsor felvezetése és befejezése ezáltal sokkal színesebb.Az elődesszertnél például nagyon szép megoldásokat fejlesztettek ki, Blazsovszky Péter sommelier pedig gyönyörű magyar borokat illesztett az ételekhez. Szerint minden évben születnek nálunk világszínvonalú borok, amelyeket meg kell mutatni a vendégeknek. Érdekessége a párosításainak, hogy nem ragaszkodik ahhoz a konvencióhoz, amely szerint bizonyos ételekhez csak a vörösbor illik. Péter célja az, hogy a bornak és az étel saját karaktere együtt egy harmadik ízt vagy karaktert hozzon létre.
Az általunk kóstolt menü hatfogásosvolt, természetesen borpárokkal. Egy kis házi kenyérrel, a ropogós mennyországgal kezdtük,majdérkeztek az előételek: fermentált szőlőlevél fermentált gombával, kék sajttal érlelt vaj, sült élesztővel, szárított gombaporral meghintve. Ez az étel valóságos ízrobbanást hozott létre a szánkban. Veres István közben elmondta, hogy az ételt egy otthoni recept inspirálta, ahol a szőlőlevélbe gombát töltenek.
A következő fogás sült burgonya volt belül savanyúkáposzta-lével, kívülről pedig petrezselymes vaj vette körbe. A tálalása igazán természetközeli: fatálon, gallyakkal illetve gallyon szervírozták. Szalonnás, pirított puliszka jött ezután kukoricaágyon tálalva. Ez nemcsak ízben hozta az erdélyi érzést, hanem látványban is. Őszt idéző tálalással, levelekkel díszített fakanalakon érkezett a savanyított mézdinnye fogas ikrával. Első főételünk a csicsóka volt, napraforgó maggal: kifejezetten intelligens étel, mivel egymás után érkeznek a különféle ízkarakterek, hozzá pedig egy Kaláka Galyagos Furmint. A következő tétel – a kedvencünk – amennyire egyszerű, annyira zseniális volt: savanyított, grillezett hagyma kaviárral. A hagyma és a kaviár két egymástól idegennek tűnő étel, mégisfantasztikus volt. 2016-os Petrányi Traminit fogyasztottunk hozzá, amiből összesen 1800 palack készült.
Utána makréla, cékla, torma kamilla pollennel és kamilla olajjal, rendkívül finom kombináció volt. Ez a tétel pezsgő párosítást kapott. Következett a gomba consommé (tisztított erőleves): zeller, mogyoró, csokoládé és hagyma harmonikus, selymes kombinációja. Tengeri süllő – mangalica, kapor, amihez Orsolya Leányka kívánkozott. Majd egy sorbet könnyített az ízlelőbimbóinkon, mivel a következő fogás, a marhaoldalasvöröskáposztával, házi fogása előtt kellett egy kis pihenő. A marhaoldalashoz meglepő módon fehér bor, Laposa Somlói Juhfark érkezett, ami igazán zseniálisan hozta ki a már említett harmadik ízt. A vége felé egy nagyon szép tálalású, fenyőmézes, fenyőporos birsalma következett juhtúróval. Hárslevelű dukált hozzá.
Igazán bravúros sort volt módunkban kipróbálni Budapest egyik legjobb éttermében, amelynektovábbi sok sikert kívánunk!
Foto: Babel, Airchef
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Művészet a konyhában!