© 2018 Foodyny.

Következő ünnepi klasszikusunk nem éppen a magyar konyha édesgyermeke, ennek ellenére úgy gondolom elfér 1-2 "idegen" klasszikus az ünnepi asztalon.

A wellington bélszín a brit konyha kihagyhatatlan ünnepi étele, mindemellett összetevőlistája miatt, a magyar néplélekhez is könnyen utat talál.

Hozzávalók:

  • szép bélszíndarab 0,6-0,8 kg 
  • olivaolaj
  • marék vaj
  • bors
  • 0,5 kg gomba
  • gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • kakukkfű
  • 1 csomag levelestészta
  • 2 ek dijoni mustár
  • néhány vékony szelet levegőn érlelt sonka

A mártáshoz:

  • 3 dl portói
  • marék marhanyesedék
  • 6 dl marhaalaplé
  • löttyintés málnaecet
  • néhány db szárított gomba
  • 2 fej vöröshagyma aprózva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 2-3 szál rozmaring
  • 2 ág kakukkfű

Érdemes a mártással kezdeni, mert sok időt igényel.

A hagymát a fokhagymával és a fűszerekkel megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, azzal lepirítjuk, rálöttyintjük az ecetet.

Felöntjük a portóival és felkaparjuk az edény alján letapadt pörzsanyagot.

Ráöntjük az alaplevet és lassú tűzön kb 2-3 óra alatt szirupos állagúra forraljuk (kb. negyedére).

A húsra kevés olivaolajban kérget sütünk, körbesózzuk, borsozzuk, ha kész, bedörzsöljük a mustárral, félretesszük.

A gombát és a fokhagymát nagyon apró (3 mm*3 mm) kockákra vágjuk, kanál vajon megpírítjuk, sózzuk borsozzuk. A pirítás végén hozzáadjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet.

Nagyméretű deszkát befedünk fóliával téglalap alakban, fedésben ráterítjük a sonkaszeleteket, egyenletesen elkenjük rajta a gombakrémet.

Beletekerjük a bélszínt, majd szorosan összefogjuk, 10-20 percre hűtőbe tesszük.

A leveles tésztát kiterítjük, kicsit benedvesíjtük és belecsomagoljuk a bélszínt.

200 fokos előmelegített sütőben mérettől függően 25-30 perc alatt készre sütjük.

Akkor jó, ha a bélszín közepe (minimum) rózsaszín és szaftos marad.

Vajas burgonyapürével és gyökérzöldségekkel tálaljuk, egy kis pecsenyelével is meglocsoljuk.

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkünk: Camembert Wellington módra

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.